Začiatkom leta pribudlo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave nové bistro & wine bar s netradičným názvom Nocu. Nocu definuje vnímanie gastronómie a vinárstva nordickej kultúry, ktorá preferuje filozofiu domácich surovín z rúk lokálnych a malých dodávateľov a jednoduchých receptov. Jedálny lístok nie je komplikovaný. Obsahuje pár kvalitných jedál so zaručene nezabudnuteľnou chuťou. Denná ponuka menu inšpiruje hostí k pravidelným návštevám. Tie sa však nezaobídu bez pohára s dobrým vínom...

O servis i doporučenie toho najvhodnejšieho nápoja sa stará mladý personál pod vedením Andreja Lúčneho, špičkového someliera a spolumajiteľa bistra, ktorý má toto povolanie doslova v krvi. Vínna karta Nocu je v porovnaní s ponukou jedál obšírnejšia. Definuje starostlivý výber často nepoznaných vín prostredníctvom zážitku zmyslov, kde fľaše vína pozorne uložené v dennej vinotéke tvoria živý organizmus. Jeho súčasťou je aj butiková značka created by Vladimír Hronský. Od otvorenia Nocu sa teší veľkej obľube hostí šťavnatý Furmint "33" ročníka 2016 a červený svieži Sauvignon Rouge 2014 vyrobený z hrozna panenského zberu odrody Cabernet Sauvignon. Delikátne chute jedál pomáha kreovať Pinot Blanc Reserva 2016. Objednajte si ho k tigrím krevetám s medovým chorizom a cibuľovými krúžkami. Jesennú ponuku kačaciny s cviklou, figami, paštrnákovým pyré a kávovou omáčkou zaujímavo doplní dúšok bieleho best-selleru (už spomenutý Furmint "33"). Maškrtné jazýčky ocenia ku kačacím prsiam aj polosuchú Lipovinu 2014 sýtej tmavozlatej farby. Voľba mäsožravcov padne na „Creek stone“ rib-eye steak (USDA PRIME) so zelenými fazuľkami alebo smotanovými zemiakmi a demi-glace omáčkou. Tu neosátva vlažnou ani Hronského Grand Reserva, zrejúca 14 mesiacov v nových dubových sudoch typu barrique objemu 350 l. Reprezentuje blend odrôd Merlot (95 %) a Cabernet Sauvignon (5 %) z ročníka 2015. Po neustálom ochutnávaní ju inšpiratívne nazval Semillon Rouge, ako mocnejšie dvojča kabernetového best-selleru. Pred degustáciou je vhodné toto víno vyvetrať aspoň 20 minút v dekantri a podávať v nádherných kalichoch z ťahaného skla v tvare poriadne nafúknutého balóna.

Priestor bistra i nádhernej presklenej terasy inšpirovala Nordická kultúra. Tvorcovia ich poňali naozaj minimalisticky s "čistým dizajnom". Stoly, sedenie či osvetlenie boli vyberané starostlivo s ohľadom na koncept prevádzky, aby hostia trávili svoj čas v pohodlí a dobrej nálade bez rušivých vplyvov. Ako sa netaja tvorcovia konceptu, Andrej Lúčny s Michalom Kordošom chcú svojich hostí v prvom rade edukovať, učiť ich nových chutiam. V ich podniku si príde na svoje každý, od neskúsených začiatočníkov túžiacich po spoznaní čara enológie - jedného z najkrajších remesiel s dlhou a urodzenou históriou, ale rovnako tak uspokoja aj náročnejších a skúsenejších návštevníkov, ktorí chcú víno degustovať alebo experimentovať s ním napríklad v páre s jedlom. Osobne sme viackrát ochutnali menu i jedlá pripravené z "daliy offer". Po vlastnej skúsenosti môžeme spokojne konštatovať, že Nocu prináša do Bratislavy kus jedinečnosti a to nielen v štýle aký hosťom ponúka, ale aj vo vinotéke, kde nájdete skutočné poklady z mnohých pivníc a vinohradov. Dôkazom našej profesionálnej spolupráce bude aj pripravované soirée, ktoré sa uskutoční v Nocu v októbri.



05.09.2018 EnoVia Admin