V dnešnej uponáhľanej dobe ľudia najčastejšie hľadajú odpoveď na otázku: Aké víno si mám vybrať? Slovami klasika možno odpovedať: "Rozlišujem svetlovlasé (biele) a tmavovlasé (červené) vína; ďalej mužské (suché) a ženské (sladkasté) vína. Ba rozlišujem sopránové, altové, tenorové, basové, jednohlasné a viachlasné, symfonické vína. Ale zvyknem rozlišovať aj solárne (slnečné), lunárne (mesačné) a astrálne (hviezdne) vína." Tak rozlišuje svoje vína Vojtech Hamvas (čítaj Hamvaš) v kultovej publikácii Filozofia vína. Nech pri výbere najvhodnejšieho vína pre rôzne príležitosti použijeme akýkoľvek jazyk (svoj alebo cudzí), vždy sa v konečnom dôsledku zhodneme s pravdou vyjadrenou pánom Hamvasom. V tejto kapitole budeme prinášať zaujímavosti pre ktoré sa oplatí kúpiť tú-či onú fľašu vína a potešiť sa s ňou s priateľmi.

A začnem veľmi odvážne s vlastným vínom vyrobeným v limitovanej edícii 1500 fliaš. Úspech jeho kvality ma ako výrobcu príjemne zaskočil. Za prvý štvrťrok, čo som svoje víno uviedol do predaja (pri krste Sprievodcu vínami Slovenska), sme do konca septembra 2014 predali rovnú tisícku fliaš. Nájdete ho v niektorých výnimočných reštauráciach, vínnych baroch a vínotékach (Bratislava: LeClub, FouZoo, Vínimka, Giorno, Time, InMedio, Hotel Loft; Banská Štiavnica: Restaurant Na Kopci; Donovaly: Hotel Galileo; Liptovská Sielnica: Villa Betula Resort; Spišská Sobota: Penzion Restaurant Fortuna; Košice: Villa Cassa) ba dokonca ho zalistovali do michelinovej reštaurácie v Prahe (SaSaZu). V rámci tematickej edície Fortuna Orient Express sme predstavili hosťom exkluzívneho soirée v Spišskej Sobote ultra najmenšiu kolekciu 12 fliaš s etiketou Orient Express. Polovica fliaš sa spotrebovala v priebehu degustačného menu a polovica je k dispozícii v Restaurant Fortuna na zakúpenie do zbierky jedinečných vín pre súkromných zberateľov. Viac sa dočítate v blogu: Orient expresom za najlepšími vínami kontinentu.



V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa kolekcia mojich vín rozrástla o ďalšie prírastky. Expresívna minerálna Lipovina 2014, po nej atraktívny Carmenet 2014 (ružové cuvée odrôd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot) spolu so švihácky sviežim a ovocným červeným vínom Sauvignon Rouge 2014 (vyrobeným z panenského zberu odrody Cabernet Sauvignon) otvorili bránu kreativity spokojným zákazníkom v Rakúsku (Viedeň: Medusa Restaurant, Primi), no tešia sa z nich aj naši domáci hostia v prevádzkach (Bratislava: Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café, Barrock, Le Club; Vinotéka In Vino). Ročník 2015 oživila ponuka klasického Rizlingu vlašského spolu s ružovým cuvée Carmenet (tentokrát vyrobeným kupážou vín Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon), ku ktorým po novom roku pribudne bohatý a plný Semillon Rouge (Merlot z nových sudov barrique) v rezerve. Kompletný sortiment "garážového vinárstva" Created by Vladimír Hronský ochutnáte v bratislavskej vinotéke a vínnom bare One More na Zámockej ulici.



Za všetky moje vína predstavím svetlý ružovkastý farebný odtieň, sviežu vôňu lesných malín, jahôd a citrónovej trávy... Šťavnatý Carmenet ročníka 2015 poteší chuťou po lesnom ovocí s notou žihľavových listov a diskrétnou stopou bazy čiernej. Nežná rovnováha zvyškového cukru a ovocných kyselín zanecháva nezabudnuteľnú dochuť zážitku. Cuvée odrôd Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon bolo vyrobené krátkym "naležaním" ručne zberaného hrozna na šupkách bez pridania enzýmov. Šetrne lisovaný mušt prekvášal v chladenej nádobe s čistou ušľachtilou kultúrou kvasiniek. Výsledkom je atraktívne rosé s vnímavým telom a čistou ovocnou dochuťou. O všetkých vínach z mojej produkcie sa dočítate viac v sekcii Zážitky s vínom. Photo: Diana Kadgrača photography 2016