Tretí ročník medzinárodnej súťaže žien degustátoriek na Morave priniesol zlato pre Lipovinu created by Vladimír Hronský. Víno získalo 88 bodov a zaradilo sa do top výberu z celkového počtu 248 súťažných vzoriek vína. Lipovina je aktuálne v predaji v distribúciach Elesko Trading, Winelovers Club, Felix Wines, Premier Wines & Spitirs Slovensko a Česká republika a v rakúskej distribúcii Del Fabro. Môžete ho tiež ochutnať v reštauráciach a vínnych baroch: Bratislava / Rio Grande, Night Bar & Café, Trattoria La Pala, Le Club*, Primi; Viedeň / Medusa Restaurant; Donovaly / Hotel Galileo, Residence hotel*, Šport hotel*; Košice / Primi; Levoča / Café Provence; Spišská Nová Ves / Restaurant Nostalgie; Humenné / Lawyer´s Club a v mnohých ďalších. V ponuke vinoték ju nájdete: Bratislava / Grand Cru, Vínimka, One More; Žilina / Dom vína; Košice / Villa Cassa (prevádzky označené * víno zaradili do ponuky od Veľkej noci). Prajem vám pekný degustačný zážitok z mojej Lipoviny priatelia.

 
 

Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra v spolupráci s CORAL TRAVEL a EnoVia s.r.o. otvárajú profesionálny akreditovaný someliersky kurz „Víno a gastronómia“, ktorý sa uskutoční 9. 2. 2017 - 12. 2. 2017 v Šenkviciach. Kurz  je určený všetkým, ktorí sa profesionálne venujú gastronómii vína a chcú si rozšíriť svoje odborné a praktické vedomosti, ako aj záujemcom, ktorým sa varenie, servírovanie a vychutnávanie jedla s vínom stali príjemnou záľubou a chcú sa o tejto výnimočnej téme dozvedieť viac. Na kurze nadobudnete vedomosti a praktické zručnosti z oblasti somelierstva, základoch snúbenia jedla a vína, trendoch v súčasnom food dizajne, servise jedla a vína, marketingu a manažmentu vínnej reštaurácie. Medzi dôležité témy patria aj použitie správneho skla v gastronómii, poznanie ako môžu technológia výroby vín, ako aj podmienky podávania vína ovplyvniť napríklad degustáciu vody, syrov a mäsa.

 
 

Vážení vinári, dovoľujem si vás s potešením informovať, že pripravujem aktualizáciu knižnej publikácie SPRIEVODCA VÍNAMI SLOVENSKA, ktorá vyjde v budúcom roku na jar vo vydavateľstve SLOVART v slovenskej jazykovej mutácii. Do prvého slovenského vydania (rok vydania 2014) sa mi podarilo zaradiť 65 vinárstiev s viac ako 400 druhmi vína do ročníka 2012, v anglickej mutácii (rok vydania 2015) som publikoval 50 vinárstiev s 365 vínami do ročníka 2014. Nové slovenské vydanie sprievodcu bude tematicky zamerané na prezentáciu vín z ročníka 2015, ale aj starších ročníkov, ktoré sa do posledných dvoch vydaní pre neskoršie uvedenie na trh nedostali. V tejto súvislosti by som vás chcel požiadať o aktualizáciu údajov nielen o vašom vinárstve, ale aj o dodanie vzoriek vína nafľašovaných ročníkov, ktoré navrhnete zaradiť do publikácie.

 
 

Jeseň je tu a s ňou aj viaceré degustácie pripravované v spolupráci s našimi vinármi a vinotékami. Priaznivcom značky TAJNA z východného Slovenska dávame na známosť, že dňa 8. októbra 2016 sa o 18.00 hodine uskutoční degustácia vín TAJNA VINEYARDS AND WINERY vo vinotéke Green Line v Humennom. Vstupenky si môžete rezervovať a zakúpiť priamo u organizátora. Cena na osobu v predpredaji je 18 Eur, v deň konania akcie 20 Eur. Na stretnutie s vami sa teší enológ Vladimír Hronský, ktorý v priebehu degustačného večera predstaví prierez aktuálnej produkcie ako aj úplné novinky z posledného plnenia vín. Srdečne vás pozývame.

 
 

Odborným garantom kurzu ENOLÓGIA – NÁUKA O VÍNE 1. časť je Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra (SOŠVO) a organizačné zabezpečenie realizuje Bronislava Kočíšek Skalová CORAL TRAVEL. Kurz je určený všetkým záujemcom, ktorí si potrebujú rozšíriť svoje znalosti a zručnosti pri profesionálnej práci s vínom, ale aj laikom, ktorým sa víno stalo príjemnou súčasťou života a chcú získať podrobnejšie informácie o enológii náuke o víne. Počas kurzu zažijú množstvo zaujímavých prednášok, praktických cvičení, návštevy vinárskych firiem a vinohradov, degustácií, pri ktorých sa naučia pod dohľadom lektorov a špecialistov z praxe vínu lepšie rozumieť. Prvá časť kurzu trvá tri dni a uskutoční sa 10. – 12. novembra 2016 v priestoroch SOŠVO v Modre. Poplatok za kurz na osobu je 265 EUR, vrátane 20 % DPH. Prihlášku s podrobným programom si môžu záujemci stiahnuť pod touto upútavkou, tiež na webovej stránke organizačno-technického zabezpečovateľa kurzu: www.malekarpaty.sk alebo vyžiadať e-mailom na adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. Uzávierka prihlášok je 15. 10. 2016. Pokračovanie kurzu ENOLÓGIA – NÁUKA O VÍNE 2. časť sa uskutoční 8. – 11. decembra 2016 v priestoroch SOŠVO v Modre. Poplatok za kurz na osobu je rovnako ako v prvej časti 265 EUR vrátane 20 % DPH. Kurz trvá štyri dni. Prihlášku s podrobným programom si môžu záujemci stiahnuť rovnako pod touto upútavkou, tiež na webovej stránke organizačno-technického zabezpečovateľa kurzu: www.malekarpaty.sk alebo vyžiadať e-mailom na adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. Uzávierka prihlášok je 11. 11. 2016.

 
 

Spoločnosť EnoVia s.r.o. v spolupráci so Strednou odbornou školou vinársko-ovocinárskou Modra (odborný garant) organizujú kurz ZÁKLADY SOMELIERSTVA. Účastníci si po úspešnom absolvovaní seminárov a záverečných skúšok odnesú riadne osvedčenie o získanom vzdelaní v témach: Základy vinohradníctva a vinárstva: pestovanie a odrody viniča, kategorizácia vín, technológia spracovania hrozna, výroba vína, choroby a chyby hroznového vína, vinohradníctvo a vinárstvo doma a vo svete. Profesia someliera, vínna etiketa v praxi, nápojový a vínny lístok, aperitív a digestív, servírovanie vína, jedlo a víno. Voda, káva, čaj a cigary v somelierstve.  Kurz sa uskutoční v dňoch 26. – 28. októbra 2016 ako súčasť odborného programu 6. ročníka festivalu vína Wine Snow 2016 na Donovaloch.

 
Strana 1 z 3