How can you get to know the history, culture and gastronomy of a country in just a few seconds? Taste its wine! Whether you’re a restaurant owner, wine trader or tourist looking for a liquid souvenir from Slovakia, this book will help you to find your way around the Current wines on offer on the Slovak market. Vladimír Hronský, the author, is a famous enologist, sommelier and Slovak wine popularizer, and his guide introduces readers to 50 wineries and their 365 most interesting Slovak wines. The introductory chapters describe the characteristics of the viticultural regions of Slovakia and the traditional and new grapevine varieties cultivated here. Hronský also explains the labeling of Slovak wines and current trends in wine making. He goes on to offer experts and non-experts alike a selection of the most interesting wines on the market based on various requirements (wines made of traditional varieties and popular new clones, innovative wines, classical Tokaj wines, sparkling wines, and others). Lovers of local cheeses will also appreciate this first English edition which includes a chapter on the best Slovak wine and cheese combinations. His new book will be available from April 2016. You can order its via e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 
 

Založiť vinárstvo si žiada veľa úsilia, pevnú vôľu a vášeň spojenú s trpezlivosťou i pokorou. Tak by sa jednou vetou dala opísať cesta, po ktorej sa pred 25. rokmi vydal Jaroslav Ostrožovič spoločne so svojou manželkou Jarkou. Dnes ich firma obrába 55 hektárov vlastných viníc a z vlastného hrozna vyrába kvalitné tokajské vína v modernej i tradičnej podobe. Návštevníkom vinárstva poskytuje atraktívne ubytovanie s komplexom služieb pre dokonalý relax na Tokaji. Pri príležitosti významného jubilea značky sa 12. mája 2015 uskutočnila tlačová beseda v obľúbenej bratislavskej reštaurácii RIO Grande. Jej súčasťou bolo slávnostné 7-chodové degustačné menu pripravené v spolupráci s Vladimírom Hronským, executive sommelierom spoločnosti MEDUSA GROUP a Gabrielom Uherom, šéfkuchárom reštaurácie. Someliér a šéfkuchár sa rozhodli spojiť dve na prvý pohľad odlišné kulinárske témy, a to latinsko-americkú kuchyňu s jedinečným tokajským vínom z produkcie J.& J. Ostrožovič. O tom, ako jednotlivé špeciality vyzneli v pároch s vínom, sa dočítate v našom májovom blogu.

 
 

Marcové vydanie časopisu Forbes prinieslo zaujímavý článok o vývoji trhu s vínom a formovaní identity slovenských vín, ktorý poskytol enológ, someliér a publicista Vladimír Hronský. V našom blogu prinášame so súhlasom redaktora jeho kompletné znenie. Príjemné čítanie.

 
 

Sabrage [Franc. čítaj sabráž] je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví husári a neskôr v roku 1812, keď kozáci porazili Napoleona v Rusku, aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva. V súčasnosti patrí sekanie sektov, champagne i prosecca k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality servisu someliérov a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. Aj preto sme sa rozhodli vyhlásiť súťaž o najlepšieho sekáča roka našich prevádzok, ktorá sa uskutočnila 16. februára 2015 v klube BARROCK v Bratislave pod názvom MEDUSA-HUBERT SEKÁČ ROKA 2015.

 
 

Koncom jaunára 2015 prišla na náš knižný trh ďalšia zaujímavá publikácia z autorskej dielne Katherine Cole s názvom Dobré víno pre každého (originál Complete Wine Selector, Firefly Books, Bufallo 2013). Knihu v slovenskom a českom jazyku edične pripravilo vydavateľstvo Slovart. Odborným korektorom prekladu bol Vladimír Hronský. V spolupráci s Veronikou Šilinkovou za českých partnerov pripravil skutočne zaujímavý manuál, ktorý si kladie za cieľ strhnúť z vína odstrašujúcu nálepku, že vyznať sa vo víne je ťažké. Vďaka nej si vyberiete víno jednoducho, sebavedome a bez stresu.

 
 

Vážení vinári, na úvod môjho listu ďakujem za spoluprácu v roku 2014, kedy som aj vďaka vám a vašej podpore dosiahol naplnenie mnohých cieľov v prospech slovenského vína doma i v zahraničí. Verím, že v novom roku sa naše aktivity ešte viac rozvinú k vzájomnej spokojnosti a úspechu. V tom vám prajem hlavne pevné zdravie a napriek ťažkému vinohradníckemu roku aj dostatok dobrého slovenského vína. Dovoľujem si vás s potešením informovať, že v mesiacoch január – február 2015 pripravujem aktualizáciu knižnej publikácie SPRIEVODCA VÍNAMI SLOVENSKA, ktorá vyjde v priebehu tohto roka vo vydavateľstve SLOVART v anglickej jazykovej mutácii. Nakoľko sa mi do prvého vydania podarilo zaradiť 65 vinárstiev s viac ako 400 druhmi vína do ročníka 2012, v anglickej mutácii doplním môj prehľad s degustačnými hodnoteniami vín o ročník 2013 ale aj o staršie nafľašované ročníky, ktoré sa do diela ešte nedostali. Súčasne z registra vypustím priebežne vypredané vína. Novinkou anglického vydania bude rozšírenie sprievodcu o ďalšie domáce vinárstva (približne 90 značiek) a doplnenie najvyššie ocenených slovenských vín na prestížnych zahraničných a domácich súťažiach vína.

 
Strana 2 z 3