Skutočný someliér je v prvom rade odborník v gastronómii špecializujúci sa na víno a nápoje. Okrem znalosti ponuky nápojov a vína ovláda kompletnú ponuku pokrmov, aby k nim pomohol dokonale spájať výber vhodných ročníkov vína a ostatných nápojov (voda, aperitív, digestív, miešané nápoje, pivo, káva, čaj, a pod.) a zabezpečiť ich výber, nákup, správne skladovanie a servírovanie hosťom. V dnešnej dobe pôsobí súčasne ako manažér reštaurácie, vínneho baru alebo vínotéky. Jeho profesionálny prístup môže ovplyvniť výrazným spôsobom celkový obrat reštaurácie a zvýšiť imidž i prestíž značky. Aj preto je pre ozajstného someliéra okrem enologického vzdelania dôležité gastronomické vzdelanie s dlhoročnou praxou a školeniami, bez ktorých sa nezaobíde.

V rámci akreditovaného programu vzdelávania ponúkame všetkým somelierom a záujemcom o túto krásnu profesiu možnosť zúčastniť sa našich kurzov Someliér časť víno a gastronómia. Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra v spolupráci s Coral Travel a EnoVia si vás dovoľujú pozvať na akreditovaný kurz pre someliérov profesionálov modul "Víno a gastronómia". Kurz je určený všetkým záujemcom, ktorý si chcú rozšíriť svoje znalosti a praktické zručnosti pri správnom podávaní vína, párovaní pokrmov s vínom a mamažmentom vínnej reštaurácie.

  
Príprava a predstavenie tréningového degustačného menu. Foto: Rastislav Jílek

V priebehu kurzu zažijete množstvo zaujímavých prednášok, seminárov, oboznámite sa s praktickými ukážkami servírovania vína a nápojov, ako aj s výberom vhodného vína, vody, piva, miešaných a ostatných nápojov k jednotlivým druhom pokrmov v reštaurácii.


Slávnostná tabuľa pre hostí soirée kurzu someliér v časti gastronómia. Foto: Martin Krystýnek


Termíny kurzu otvárame raz v polročnej alebo ročnej frekvencii podľa od záujmu uchádzačov o tento dôležitý modul. Program kurzu ak nie je publikovaný pošleme serióznym záujemcom na požiadanie. Pri aktuálnom termíne ho nájdete spolu s prihláškou v prílohe upútavky.