Zber hrozna, ľudovo oberačka, patrí k najkrajším vrcholom celoročnej práce vinohradníkov a vinárov. Dôležitosť jej významu pochopíme, ak si vezmeme do rúk v archívoch zaprášené knihy desiatkov, knihy pranostík, ale aj prvé učebnice vinohradníctva, či samotnú bibliu. Podobne aj v starých rytinách, piesňach, či kronikách našich predkov je zaznamenaná história pestovania viniča s dôrazom na obdobie, kedy prebieha zber, spracovanie a premena bobúľ hrozna na ušľachtilý nápoj bohov, čisté hroznové víno.

Tisícročia tradície pestovania viniča hroznorodého spojené s výrobou vína zapustili pevné korene na našom území. Odkaz Keltov, Rimanov, zdokonalený príchodom Slovanov, Maďarov a Nemcov dosiahol v Strednej Európe unikátny rozmer v súčasnosti hodný zápisu do svetového kultúrneho dedičstva. Pohľad na naše kroje, výšivky, čipky, ale aj piesne a tance našepkáva, že vinohradníctvo a vinárstvo boli významnou súčasťou každodenných udalostí života obyvateľstva a v mnohých podobách prežili až do dnešných dní. Sú našou inšpiráciou, záväzkom, ale aj vzorom v zachovávaní pre nasledujúce generácie.

Kolekcia slovenských vín Vladimíra Hronského vzišla z tradície predkov. Stavia na stopercentnej garancii pôvodu hrozna a kvality vína vyrábaného v troch vinohradníckych oblastiach, odkiaľ pochádzajú jeho predkovia a kde žila jeho rodina. Rizling rýnsky, Pinot blanc, Carmenet (Cabernet Franc), Pinot noir majú svoj pôvod v Nitrianskej vinohradníckej oblasti (Tajná). Rebelot (Viognier), Merlot a Rosa sa rodia v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti (Modra). Furmint, Lipovinu a Muškát žltý vyrába z hrozna dopestovaného vo Vinohradníckej oblasti Tokaj (Malá Tŕňa).

V spolupráci s renomovanými vinárstvami Tajna Vineyards & Winery, J.&J. Ostrožovič a Elesko tak prichádza na trh limitovaná edícia vín, zahalená do etikiet s tradičnou ľudovou výšivkou Vladovej starej mamy zo Šenkvíc. Koncept výroby vlastného vína enológom v rôznych vinárstvach nie je novinkou. Nadväzuje na francúzsku školu négociantov. Otvára nové možnosti aj pre samotných vinárov, umožňuje porovnať ich zaužívané koncepcie a filozofiu s nezávislým, v mnohom často odlišným prístupom k spracovaniu hrozna a vedeniu procesov výroby vína. Aj preto sme využili príležitosť a pristihli Vlada počas oberačky vo vinohrade Sari (Tajná) v domácom kroji, aby nám predstavil „genius loci“ spoločne s vinohradníkom a pivničným majstrom Petrom Czakom.

Podľa prvých indícií ročník 2019 sľubuje veľmi dobrú kvalitu vína. Úroda dozrela vďaka horúcemu letu o čosi skôr, ale na to sme si už zvykli. Zdravotný stav hrozna, obsah cukrov i extraktu predčil očakávania. Mušt bielych i modrých odrôd si zachoval dostatok kyselín aj u neskôr dozrievajúcich odrôd, preto mladým vínam dokvášajúcim v pivnici nechýba sviežosť ani šťavnatosť, podporená korenistou ovocnou aromatikou. Na finále si však ešte musíte pár mesiacov počkať...

Tak ako príroda ovplyvňuje kvalitu úrody hrozna vo vinohrade, človek mení jej hodnotu na ušľachtilý nápoj v odraze svojej duše. Vladovou dušou sú vína created by Vladimír Hronský. Spájajú ľudí, prinášajú radosť do života, vedia zastaviť čas. Veríme, že netreba veľa slov pre ich spoznanie a vychutnanie. Objavte jeho DNA s čarom výnimočnosti.



11.11.2019 EnoVia Admin