Na ceste k tretiemu vydaniu Sprievodcu vínami Slovenska ma sprevádzali mnohé nečakané životné situácie. Tak ako je život vína spojený s vinohradom a kvalitou ročníka umocnenou prácou vinára, udalosti bežného života človeka (autora) ovplyvní napríklad zdravie alebo odchod vzácneho blízkeho. Všetky horšie ročníky (roky) však nemusia vo finále priniesť neúspech či sklamanie. Práve naopak. Z akejkoľvek nevýhody sa vďaka plynúcemu času môže stať pozitívna hodnota, ktorú – ak mám použiť tekuté prirovnanie – vyjadruje vynikajúca kvalita senzorických vlastností vína vyzretého vo fľaši. Aj preto nezúfam nad časovým sklzom v termíne vydania nášho diela, na ktorom som autorsky pracoval vo svojom voľnom čase dva roky.

Povzbudením počas písania a neľahkého zostavovania diela bolo ocenenie anglického vydania Slovak Wine Guide na 23. ročníku medzinárodnej súťaže gastronomických kníh Gourmand World Cookbook Awards v roku 2018. V silnej konkurencii vyše 200 publikácií zo 40 krajín sveta sa náš sprievodca umiestnil na fantastickom 3. mieste v kategórii European Wine Except France (Najlepšia publikácia o európskom víne okrem Francúzska). Aj vďaka tomuto výsledku sa malej vinárskej krajine v srdci strednej Európy dostalo značnej pozornosti. Neskromne to považujem za veľký úspech na poli nezávislej propagácie slovenského vinohradníctva, vinárstva i gastronómie vína a v konečnom dôsledku aj za naplnenie cieľa z pozície autora tejto publikácie.

Tretie vydanie sa líši od predošlých modrou farbou obálky. Jeho témou je someliérstvo, ktoré spolu s prvým „bielym“ vydaním, venovaným gastronómii slovenského vína, a druhým „bordovým“ zameraným na degustáciu, ukazujú správnu cestu k spokojnému zákazníkovi. Všetky tri farby však vyjadrujú aj rozmanitosť a jedinečnosť slovenského vína. Podvedome pripomínajú našu národnú identitu, ktorá by vinohradníkov a vinárov mala spájať bez ohľadu na filozofiu či veľkosť produkcie a viesť k lepšej konkurencieschopnosti, prezentácii, no najmä spolupráci pri obnove klesajúcej výmery vinohradov a k efektívnej komunikácii so zákazníkom.

Verím, že vás k tomu inšpiruje aj táto knižka, podá vám pomocnú ruku – niekomu azda aj degustačný kalich so skvelým slovenským vínom – a nezostane mojou poslednou.

Vladimír Hronský, autor

Tretie vydanie Sprievodcu vínami Slovenska príde definitívne na svet v druhej polovici júna. Záujemci si ho môžu objednať už teraz cez e-mail: enovia@enovia.sk Maloobchodná cena publikácie je 14,95 Eur plus poštovné.


25.05.2020 EnoVia Admin