V posledných desaťročiach 20. storočia zažil Rizling rýnsky drastický pád zo svojho výslnia. O sto rokov skôr najlepšie nemecké Rizlingy dosahovali vyššie ceny ako tie najvychýrenejšie červené Bordeaux, no nedávno už len pohľad na nemeckú etiketu odrádzal mnohých spotrebiteľov od toho, aby po fľaši vôbec siahli.

Nemecko, vďaka masovej produkcii čoraz lacnejších a menej kvalitných vín, dosiahlo to, že sa naň obrátil celý tlak vínovej snobizmy. Rizling, najlepšia nemecká odroda hrozna, bol v skutočnosti nevinnou obeťou, pretože pochmúrny sprievod mdlých Liebfraumilch a Niersteiner Gutes Domtal vín často neobsahoval ani jednu bobuľu rizlingu.

Stačilo byť nemeckého pôvodu, aby v niektorých trhoch odpisovali túto odrodu hrozna. Rizling (a najmä nemecký rizling) však z jeho rokov v tieni profitoval. V Nemecku sa rizling stal suchším, prešiel bolestivým obdobím, keď bol až kostnato tenký, a nakoniec sa objavil lepšie vyvážený než predtým. To isté platí aj pre Rakúsko i Slovensko.

V Austrálii ustúpili vynikajúce vína z 50. a 60. rokov ľahším a menej zaujímavým vínam, pričom pozornosť sa presunula na Chardonnay a vinári prestali považovať rizling za serióznu odrodu. To sa teraz opäť mení a rizling z údolí Eden a Clare je dnes považovaný za vzorový štýl tejto odrody, spolu s rizlingami z Nemecka a Alsaska.

Tretí vzorový štýl, ten z Alsaska, utrpel aj profitoval z nedostatku záujmu masových spotrebiteľov. Štýly sa tu menili menej, čo je pozitívne pre odhodlaných vinárov, ktorí sa snažia produkovať kvalitné víno. Avšak tu dominujú družstvá a obchodníci, pričom príliš veľa ich vín je tenkých, citrusových – a nie práve lacných. Mali by si všimnúť konkurenciu.

V iných častiach sveta rizling nevzbudil veľký rozruch – najmä preto, že mnohé významné krajiny Nového sveta sú v podstate horúce krajiny s podmienkami príliš teplými na úspešné pestovanie rizlingu. Avšak Austrália prišla na to, ako to zvládnuť, takže môžeme očakávať vzrušujúce novinky od ďalších producentov z Nového sveta. Doteraz Nový Zéland a Čile vyprodukovali niekoľko príjemných, voňavých citrusových štýlov.

Vývoj klimatickej zmeny posunie hranice i možnosti výroby špičkových rizlingov viac na sever i do kontinentu. Slovensko v minulosti známe ako krajina na hranici rentabilného pestovania viniča, dnes leží v epicentre výroby úspešných rizlingov. Z našej malej butikovej produkcie sú referencie nasledovné:

Rizling rýnsky 2023Zlatá medaila Austrian Wine Challenge, Rakúsko 2024

Rizling rýnsky 2021Zlatá medaila Women´s International Trophy, Nemecko 2023; Zlatá medaila Austrian Wine Challenge, Rakúsko 2023; Zlatá medaila Výstava vín Slovenský Grob, Slovensko 2023; Šampión a veľká zlatá medaila Wine Snow Donovaly, Slovensko 2022

Rizling rýnsky „33“ 2019Zlatá medaila International Wine & Spirits Awards, Španielsko 2021; Zlatá medaila Wine Snow Donovaly, Slovensko 2020


08.09.2024 EnoVia Admin