4. december je medzinárodným dňom odrody Cabernet Franc. Pripomíname si ho na počesť jednej z najvýznamnejších, no často podceňovaných modrých muštových odrôd na svete. Hoci sa nachádza v tieni populárnejšieho Cabernet Sauvignonu, hrá veľkú a v mnohých oblastiach dokonca hlavnú úlohu vo vinohradoch, ale i v samotnej výrobe vína. Cabernet Franc je pôvodnou rodičovskou odrodou Merlotu a Carménère. Dozrieva skôr ako Cabernet Sauvignon. Bobule hrozna majú tenkú šupku s tmavomodrým až čiernym farebným odtieňom. Odrode sa darí v chladnejších klimatických podmienkach. Stredoeurópska kontinentálna klíma zanecháva v červených vínach korenisté a zemité tóny, zatiaľ čo vína vyrobené v južnejších oblastiach spoznáme podľa džemovej ovocnej chute.

Cabernet Franc pochádza z oblasti Bordeaux, kde sa dodnes hojne pestuje. Zatiaľ čo Cabernet Sauvignon a Merlot dominujú v kupážach, Cabernet Franc je druhou najvýznamnejšou odrodou v cuvée z ľavej i pravej strany rieky Gironde. Mimo Bordeaux patrí Cabernet Franc k hlavným „hráčom“ v údolí Loiry, kde sa často vyrába ako jednoodrodové víno. V tunajších klimatických podmienkach má odroda tendenciu vytvárať ľahké až stredne plné vína s dominanciou tónov červeného ovocia, zelenej papriky a zeme. Okrem Francúzska odrodu nájdeme v Spojených štátoch Amerických (Kalifornia, Washington, New York – v regiónoch Finger Lakes a Long Island), podobne v Argentíne, Austrálii i severnom Taliansku. Najmladšie vinice v strednej Európe sú vysadené v Maďarsku (Villányi) a na Slovensku (Nitrianska vinohradnícka oblasť). Obsah kyselín v červených vínach býva stredný až vysoký (podľa zrelosti hrozna), obsah trieslovín bohatší a senzoricky príjemný. Skúsení vinári vyrábajú skvelý červený Cabernet Franc s využitím zrenia v dubových sudoch (Gere, Sauska, Tajna). Ich inšpiráciou sú legendárne vzory z apelácií Saumur-Champigny, Saumur a Chinon.

Ružové vína z nášho terroir v Nitrianskej vinohradníckej oblasti patria k elegantným sviežim a nádherne ovocným. Pri citlivom reduktívnom spracovaní hrozna zaujmú svojou nevtieravou primárnou arómou s nádychom lesných malín, červených ríbezlí, čerešní a citrusov. Presne taký je aj náš Carmenet. Ružové víno, ktoré v ročníku 2020 zabodovalo svojou kvalitou na medzinárodných súťažiach International Rosé Championship 2021 (strieborná medaila), International Wine & Spirit Competition 2021 (zlatá medaila), Austrian Wine Challenge 2021 (čestný diplom).

Záujemcom ponúkame ružový tip pre lepšie spoznanie tejto odrody a oslavu sviatku Cabernetu Franc. Víno si môžete objednať v našom e-shope.


04.12.2021 EnoVia Admin