Všeobecné správanie mnohých ľudí pri výbere vína potvrdzuje, že radi uprednostňujú nové ročníky pred staršími. Pri vínach vyrobených s ohľadom na ich odrodové arómy a ľahkú sviežu chuť bez výraznejšej štruktúry je táto cesta správna. Nie však pre vína vyrobené s cieľom vinára rozvinúť (alebo naopak zjemniť) ich výrazný charakter napríklad postupným dozrievaním na jemných kaloch metódou sur lie alebo cestou klasických „oaked wines“, čiže vín kvasených a niekoľko mesiacov vyzrievaných v drevených sudoch pred nafľašovaním.

Aj v prípade obľúbeného rosé existuje viacero ciest, ktoré vinár nasleduje. Najväčší podiel ružových vín na trhu tvoria rýchlo odkalené vína vyrobené fermentáciou muštu vylisovaného z odzrneného a pomletého hrozna modrých odrôd, po filtrácii nafľašované. Sú určené na rýchlu spotrebu. Ružové vína vyrobené z modrého hrozna, kde vinár krátkodobou maceráciou (vedenou spravidla pri nižších alebo veľmi nízkych teplotách, s prídavkom alebo bez prídavku oxidu siričitého, s prídavkom alebo bez prídavku enzýmov či antioxidačných tanínov) umožní kontakt šupiek s muštom pred lisovaním, tvoria druhé najväčšie percento z nich. Najmenšie zastúpenie na trhu má biele víno typu blanc de noirs získané lisovaním celého hrozna modrých odrôd. V minulosti sa u nás nesprávne označovalo ako klaret, ale to je iná téma.

Ružové vína vyrobené zo samotoku patria k výnimočným pre svoju kvalitu. Spoznáme ich podľa svetlejšej farby vo fľaši a v chuti s nižším obsahom polyfenolov. Ľahšie sa po dokvasení čistia, a ak vinár spojí samotok s prvým podielom vylisovaného muštu, získa po prekvasení rosé s dlhším zrecím potenciálom. Takto vyrábajú rosé mnohí vinári v oblasti Provence. Ružové vína vyrobené spoločným spracovaním bieleho a modrého hrozna po krátkom nakvasení na šupkách sú už dnes skôr raritou, ktorú kde-tu nájdete u malých pestovateľov.

Moju dnešnú vertikálu tvorí 6 ročníkov ružového vína Carmenet, ktoré od roku 2014 vyrábam v štýle „Provence“. Pôvodne som si myslel, že kvalita ružových vín je vo výraznej miere ovplyvnená klimatickými podmienkami aj použitou odrodou, no s odstupom spracovaných kampaní s rôznymi odrodami sa prikláňam k významu aromatickej zrelosti hrozna, ktoré vinár použije na jeho výrobu. Cieľom vertikálnej degustácie bolo posúdiť s odstupom času vývoj ružového vína, odhadnúť jeho potenciál pre zákazníka, no hlavne porovnať vplyv aromatickej zrelosti hrozna na intenzitu a atraktivitu vône.

Ročník 2020 je vínom jasnej cibuľovo-ružovej farby. V nose príťažlivá vôňa malín a lesných jahôd s notou ružového grepu. Chuť je príjemná a harmonická k vôni, polosuchá, šťavnatá, stredne dlhá, podporená sviežou ovocnou kyselinou. Dochuť zaujme tónmi májových čerešní, marhúľ a citrusov. Odroda: Cabernet Franc 100 % Obsah alkoholu: 12,5 % obj. / kyseliny: 8,7 g/l / zvyškový cukor: 5,2 g/l Víno bolo fľašované vo februári 2021. Potenciál ročníka od dnes: 2 roky

Ocenenia: Zlatá medaila – International Wine & Spirits Awards 2021 / Strieborná medaila – International Rosé Championship 2021 / Strieborná medaila – AWC Vienna 2021 Ročník je dostupný v našom e-shope: https://www.enovia.sk/shop/kategoria/2-ruzove-vina

Ročník 2019 má iskrivý koralovo-ružový farebný odtieň. Vôňa je o stupeň intenzívnejšia a sladšia ako u 2020-tky. Nesie stopy zrelých malín a karamelu s podtónom ružového oleja a pukov čiernej ríbezle. Vďaka vyššiemu obsahu alkoholu zanecháva na jazyku výraznejší vnem s primeranými kyselinami. Odroda: Cabernet Franc 100 % Obsah alkoholu: 14,0 % obj. / kyseliny: 5,8 g/l / zvyškový cukor: 0,3 g/l Víno bolo fľašované v júli 2020. Potenciál ročníka od dnes: 1 rok Ročník je dostupný v našom e-shope: https://www.enovia.sk/shop/kategoria/2-ruzove-vina

Ročník 2018 ma zaujal nádhernou marhuľovo-ružovou farbou. Vôňa je zrelšia a súčasne menej intenzívna ako u 2019-tky. Objavujem v nej tóny vareného červeného ovocia, záhradných jahôd a malín. Víno má menej polyfenolov, čo sa prejavuje v „oranžovom“ odtieni, ale aj v delikátnej ovocnej dochuti. Odroda: Merlot 100 % Obsah alkoholu: 13,0 % obj. / kyseliny: 6,3 g/l / zvyškový cukor: 3,5 g/l Víno bolo fľašované vo februári 2019. Potenciál ročníka od dnes: vypiť teraz, víno je na vrchole zrelosti

Ročník 2017 je vínom farby kvetu šípovej ruže s oranžovým odtieňom. Vyzretú vôňu s tónmi kandizovaných malín a pomela dopĺňa príjemná stále svieža a vyvážená chuť rosé, vyrobeného scedením samotoku z pomletého rmutu hrozna, čím sa obohatil obsah polyfenolických látok s dôrazom na dĺžku zrenia. Odroda: Merlot 100 % Obsah alkoholu: 13,0 % obj. / kyseliny: 6,5 g/l / zvyškový cukor: 3,8 g/l Víno bolo fľašované v máji 2018. Potenciál ročníka od dnes: vypiť teraz, víno je na vrchole zrelosti

Ročník 2015 lososovej farby s oranžovými odleskami vonia po ostružinovom lekvári s podtónmi likéru z čiernych ríbezlí zvýraznených štipkou eukalyptu. Chuť vína je ľahká a prezretá, stále s prítomnou kyselinou. Jej charakter je však unavený a v dochuti rozťahaný do tónov vareného malinového kompótu. Odrody: Cabernet Franc 60 %, Cabernet Sauvignon 40 % Obsah alkoholu: 13,0 % obj. / kyseliny: 5,8 g/l / zvyškový cukor: 4,5 g/l Víno bolo fľašované v apríli 2016. Potenciál ročníka od dnes: víno je za zenitom

Ročník 2014 má medenú farbu veľmi nazretého ružového vína. Štýlom sa podobá Tavelu. Aromatický aj chuťový profil je prekvapivo intenzívny a živý. Obsahuje zmes sušených sliviek, čerešní, na jazyku sú prítomné kyseliny. Stredne dlhá dochuť zanecháva vnem prezretých pomarančov a šupiek tropických citrusov. Víno svojím vývojom vo fľaši prekonalo moje očakávanie. Odrody: Cabernet Franc 60 %, Cabernet Sauvignon 24 %, Merlot 16 % Obsah alkoholu: 13,0 % obj. / kyseliny: 7,0 g/l / zvyškový cukor: 6,0 g/l Víno bolo fľašované v apríli 2015. Potenciál ročníka od dnes: vypiť teraz, víno je za vrcholom zrelosti, no stále v atraktívnej piteľnej podobe

Výsledky vertikálnej degustácie potvrdzujú, že Carmenet pri dodržaní požadovaného termínu zberu hrozna dokáže pri zvolenom postupe spracovania hrozna a výroby vína rozvinúť naplno svoj senzorický profil a chuť v horizonte do 3 rokov od nafľašovania. Vo výnimočných ročníkoch, kedy je v muštoch vyšší obsah kyselín víno si uchováva svoju štruktúru aj viac rokov.

Terroir Ponitrie: pôda hlinitá až kamenistá, juhozápadná expozícia vinohradu, nadmorská výška 170 - 200 m n.m., svahovitosť 5 - 10 %, rok výsadby vinohradu 2013 pre ročníky 2018, 2017, 2015 a 2014, 2017 pre ročníky 2020 a 2019

Carmenet je ideálny ako aperitív. Hodí sa k cestovinám, grilovaným rybám i k špargľovému krému. Podávajte a degustujte ho vychladený pri 9 – 11 °C z čírych kalichov na stopke tvaru širšieho, mierne otvoreného tulipánu s objemom 450 ml.

 

Vína degustoval enológ Vladimír Hronský 9. 1. 2022


09.01.2022 EnoVia Admin