Sabrage [Franc. čítaj Sabráž] je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie, kedy Napoleonova armáda navštívila množstvo aristokratických vinárskych majetkov. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví kozáci, neskôr keď porazili Napoleona v Rusku aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva.

Otváranie fliaš sektu, Champagne, Prosecca a ďalších šumivých vín šabľou patrí k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality someliérskeho servisu a prezentácie šumivého vína v reštaurácii.

V sobotu 26. februára 2022 sa na Donovaloch uskutočnila súťaž o najlepšieho sekáča roka. 8. ročníka majstrovstiev Slovenska v sekaní sektov sa po dvojročnej prestávke zúčastnilo 27 súťažiacich. Produktovým partnerom súťaže bola spoločnosť ASTORIA WINES, líder vo výrobe šumivých vín z oblasti Prosecco. Organizátori Hotel Galileo, Residence Hotel & Club, EnoVia a ELESKO Trading (distribútor vín ASTORIA na Slovensku) pripravili pre všetkých účastníkov atraktívny program plný zábavy, vzdelávania a prezentácie someliérskych zručností.

Cieľom súťaže bolo:
1. Porovnať úroveň poskytovania služieb v sabráži someliérmi, ktoré môžu ponúknuť svojim hosťom alebo reprezentovať svoju prevádzku alebo značku na rôznych eventoch
2. Zdokonaliť techniky bezpečnej sabráže šumivého vína
3. Získať širšie znalosti o produktoch a značke ASTORIA WINES v distribúcii spoločnosti ELESKO Trading, ktorej prosecco patrí medzi najobľúbenejšie
4. Pritiahnuť všetkých amatérskych priaznivcov šumivého vína a prosecca, aby spoznali jeho históriu, výrobu i kvalitu a dokázali sa lepšie orientovať v ponuke
5. Zažiť skvelý súťažný deň s profesionálmi a verejným publikom na vrchole zimnej sezóny na Donovaloch

Rozprávkovo slnečné zimné počasie a silná zostava súťažiacich prilákala k ASTORIA stanu v centre lyžiarskeho strediska Park Snow veľa zvedavcov. Tí od rána sledovali priebeh semifinále. V ňom musel každý z registrovaných súťažiacich správne odprezentovať fľašu GALÍE Prosecco DOC Treviso Extra Dry, využiť správnu techniku v bezpečnom otvorení fľaše šabľou a zaujať odbornú porotu. Do finále v kategórii ženy profesionálky postúpili: Michaela Kadišová (Season home cooking, Zvolen), Michaela Sekerešová (MISSY cake, Prievidza) a Michaela Ševčíková (Season home cooking, Zvolen). Z mužov profesionálov sa do finále nominovali: Michal Sekereš (Popapayma, Prievidza), Peter Czako (TAJNA Vineyards & Winery) a Branislav Urgela (Donovalský pivovar). Z amatérov ďalej do súboja o prvé miesto v kategórii komisia vybrala Kristínu Benedikovú, Angeliku Dang Van a Tomáša Caňa. Súťažiaci postupujúci do finále dostali čas na prípravu prezentácie svojich vlastných kostýmov a prinesených predmetov na sabráž. Finále súťaže odštartoval hudobný hosť Nerieš a Patrik Rivier. Odborná porota po absolvovaní voľných finálových disciplín rozhodla o nasledovnom poradí víťazov 8. ročníka majstrovstiev Slovenska v sekaní sektov:

Kategória ženy profesionálky

  1. miesto = Michaela Sekerešová (MISSY cake, Prievidza)
  2. miesto = Michaela Kadišová (Season home cooking, Zvolen)
  3. miesto = Michaela Ševčíková (Season home cooking, Zvolen)

Kategória muži profesionáli

  1. miesto = Michal Sekereš (Popapayma, Prievidza)
  2. miesto = Branislav Urgela (Donovalský pivovar)
  3. miesto = Peter Czako (TAJNA Vineyards & Winery)

Kategória amatéri

  1. miesto = Kristína Benediková
  2. miesto = Angelika Dang Van
  3. miesto = Tomáš Caňo

Na víťazov čakali skvelé ocenenia. Prvé dve miesta v každej kategórii získali víkendové balíčky pobytov pre 2 osoby v rezortoch Hotel Galileo a Residence Hotel & Club, víťazi ďalej 3 l fľaše Prosecco ASTORIA GALÍE DOC Treviso Extra Dry Jeroboam a športové auto ABARTH na víkend od spoločnosti Autosport Szilágyi. Dámy finalistky príjemne potešili balíčky luxusnej spondej bielizne od spoločnosti Mozpeak a pánov balíčky s príslušenstvom od spoločnosti Mobilonline. Odborná porota rovnako ocenila najoriginálnejší spôsob otvorenia fľaše prineseným predmetom, umocnený prezentáciou finalistu. Špeciálnu cenu poroty v podobe finančného daru 200 Eur získala Michaela Sekerešová za prezentáciu sabráže s použitím detskej fľaše na mlieko, odetá v kostýme starostlivej matky na materskej dovolenke. Týmto je naša 8. etapa majstrovstiev Slovenska v sabráži na konci. Ďakujeme všetkým súťažiacim, organizátorom a partnerom za perfektne zorganizovaný event a tešíme sa na pokračovanie v budúcom roku.

ASTORIA WINES
S Paolom a Filippom Polegatom na čele patrí ASTORIA WINES k popredným predstaviteľom vo výrobe Prosecco (L´Arte del Prosecco). Spoločnosť bola založená v roku 1987 rodinou, ktorá sa po generácie venovala pestovaniu viniča. V súčasnosti je významným súkromným výrobcom vína vo vinárskej oblasti Conegliano-Valdobbiadene DOCG s nespočetnými oceneniami na popredných vinárskych súťažiach. Majetok vo Val de Brun tvorí základný kameň vinárstva ASTORIA. Vinice sa rozprestierajú na 40 ha malebného pohoria Prosecco, ktorého jedinečná krajina bola zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2019. Spoločnosť pomáha chrániť oblasť tým, že sa hlási k schémam udržateľnosti v pestovaní viniča a vo výrobe vína, ako napr. Vignes Fleuries (od roku 2014) a k talianskemu národnému integrovanému systému riadenia kvality plodín (SQNPI), v ktorom je od roku 2018 certifikovaná. Vitajte vo svete vín ASTORIA, kde hrajú kľúčovú úlohu príroda, chuť a ideály.

Program súťaže 26. 2. 2022:
10.00 – 10.30 / Hotel Galileo**** Donovaly, registrácia súťažiacich, odbornej komisie a pozvaných hostí, welcome drink, losovanie poradia súťažiacich
10:30 – 11.00 / Presun pred Yeti Bar na Záhradište. Zahájenie súťaže s krátkym príhovorom organizátorov a zástupcu produktového partnera spoločná fotografia súťažiacich s komisiou
11.00 – 12.30 / Semifinále súťaže pre všetky kategórie súťažiacich
12.30 – 12.45 / Vystúpenie hudobného hosťa NERIEŠ
12.45 – 13.00 / Vyhlásenie troch najlepších sekáčov v kategóriách profesionálov, ktorí postúpia do finále, spoločná fotografia.
13.00 – 13.30 / Finále majstrovstiev sekania s ľubovoľným predmetom (profesionáli)
13.30 – 14.00 / Vyhlásenie oficiálnych výsledkov majstrovstiev, predstavenie Sekáča roka 2022, slávnostné odovzdanie diplomov a cien partnera a organizátorov súťaže. Ukončenie oficiálneho programu súťaže.

Organizačný tím súťaže:
HOTEL GALILEO**** Peter Straka, riaditeľ
RESIDENCE HOTEL & CLUB**** Veronika Šiklová, general manager
ELESKO Trading a.s. Tomáš Ledecký, CEO
EnoVia s.r.o. Vladimír Hronský, enológ



03.02.2022 EnoVia Admin