Okolo nás je málo odrôd hrozna, ktoré by medzi vinohradníkmi a vinármi vyvolávali toľko neistoty o tom, ako s nimi zaobchádzať, ako Pinot Noir. Aké použiť vedenie, ako ho strihať, ako redukovať úrodu; kedy ho zbierať – skoro alebo neskoro; aký štýl vína z neho vyrobiť – svetlé alebo tmavé; akú metódu výroby vína použiť – novú alebo tradičnú? Nikto nepozná jednoznačný spôsob, ako z tejto odrody vyrobiť skvelé víno.

Stačí sa pozrieť na nespočetné štýly vína, ktoré sa vyrábajú v jeho domovine, Burgundsku, a na pravidelné zmeny módnych trendov každých desať rokov, aby ste si uvedomili, že nie sú zmätení len nováčikovia. Táto odroda je mimoriadne náladovou cestovateľkou; jej nestálosť vo svete je len zosilnením toho, čo už ukazuje doma, k fascinácii a zúfalstvu tých, ktorí ju pestujú, vinifikujú a, samozrejme, pijú.

Pinot Noir tvrdí, že nemá rád horúce podnebie, hoci, ako hovorí jeden pestovateľ z Oregonu o Pinote Noir v Margaret River (Austrália): „Človek musí prehodnotiť svoje predsudky, keď vidí, ako v regiónoch vedľa seba rastú Shiraz a Pinot Noir, ale produkujú svetovú triedu Pinotov.“ Má ozaj pravdu. Vieme, že je to odroda pre chladné podnebie, no niektoré z jeho najvzrušujúcejších vín v Burgundsku pochádzajú z naozaj horúcich ročníkov. Všetci tvrdili, že chladný Oregon bude pre Pinot Noir ideálny, ale niektoré z najzaujímavejších Pinotov v USA pochádzajú z teplejšej Kalifornie. A takto môžeme pokračovať. Pinot z teplého podnebia by mal byť džemovitý a plochý, ale nie je vždy. Pinot z chladného podnebia by mal byť jemný a voňavý, ale rovnako často býva zelený a surový. Táto nepredvídateľnosť by mala obmedzovať jeho rozšírenie po celom svete. Ale podľa pestovateľskej mapy by ste si to nikdy nemysleli.

Pravdou je, že každý chce vyrábať Pinot, pretože, podobne ako pravá láska, aj skvelý Pinot je nepolapiteľný, no (možno) stojí za námahu. Vo svete je viac sľubného Pinotu ako skutočne skvelého Pinotu. 90. roky priniesli obrovský nárast počtu veľmi dobrých Pinotov zo Starého a najmä z Nového sveta. Posledné roky prekvapuje konzumentov vynikajúca kvalita Pinotov Noir zo Strednej Európy. Za odrodou netreba ďaleko cestovať. Skúste našu reservu z ročníka 2021. Pravá láska je bežnejšia, než bývala.


05.10.2024 EnoVia Admin