Prvé ikonické víno s označením Grand Reserva sme vyrobili z odrôd Merlot (95 %) a Cabernet Franc (5 %) ročníka 2015. Po nafľašovaní sa z privátnej značky created by Vladimír Hronský dostalo na trh necelých 800 fliaš. Semillon Rouge charakterizoval tmavý bordovo-červený farebný odtieň po okrajoch s iskrou do fialova. Bohatá štruktúra veľkého ročníka očarila po otvorení v kalichu pikantnou arómou prezretých sliviek a čerešní so sladkou nevtieravou notou dubového dreva. Elegantná, hlboká a dlhá svieža chuť so zamatovými tanínmi prekypovala na podnebí extraktom kôstkového ovocia, horkej čokolády a minerálov. Veľká rezerva vznikala pomalým zrením cuvée v nových dubových sudoch 14 mesiacov...

Rok po nafľašovaní toto víno zhodnotil Enrico Donati, DipWSET, medzinárodne uznávaný profesionálny someliér AIS (Associazione Italiana Sommelier – Asociácia talianskych someliérov), certifikovaný pedagóg a lektor schválených programov WSET (Wine & Spirit Education Trust): „Víno poskytuje v nose šťavnaté arómy so sviežosťou po slivkách, čiernom korení, paprike a bylinkách (napr. levanduľa, tymian). V chuti napriek horúcemu ročníku má vyvážený obsah alkoholu a na podnebí zanecháva príjemnú aciditu, ktorá nabáda ochutnávača k ďalšiemu dúšku.“

Aj pri veľkej snahe uchovať (a priebežne sledovať) vývoj ikonického vína vo fľašiach sa nám nepodarilo ustrážiť ho pred ďalšími dúškami tak, aby z ročníka zostal aspoň tucet fliaš v archíve...

Hovorí enológ, Vladimír Hronský: "Poučený skúsenosťou som 8. marca 2022 ručne nafľašoval 300 litrový sud najkrajšieho Pinotu Noir, ktorý pochádza z vinice Sari v Tajnej. Novú veľkú rezervu z mojich sudov sme vybrali na degustácii 30. 12. 2021 spoločne s tímom vinárstva Tajna tak, aby som nebol ovplyvnený iba vlastným prísnym pohľadom a subjektívnymi  senzorickými pocitmi. Výber toho najlepšieho vína z najlepších ročníkov v pivnici sa robí podobným postupom, ako vinár pristupuje k spracovaniu hrozna i k samotnej výrobe vína a to bez ohľadu na jeho filozofiu: precízne, citlivo s otvoreným srdcom a jasnou predstavou o finálnom výsledku.

Grand Reserva ročníka 2019 nebola pri plnení do fliaš filtrovaná. Žiari granátovo-červenou farbou a láka na hladine kalicha peknou olejovitou viskozitou. V nose som zachytil dominantný buket lesného ovocia, kože, dubového dreva, v pozadí sprevádzaný nádychom slivkového lekváru a mletej praženej kávy. Bohatú a plnú chuť vína so zemitou notou dopĺňajú sladko pôsobiace taníny burgundského suda, v ktorom víno zrelo 12 mesiacov. Komplexný vesmír jedinečného ročníka si teraz (po uzatvorení prírodnou korkovou zátkou, zaliatí voskom a nalepení etikiet s razbou identity butikovej ikony) musí počkať v tichosti pivnice na svoj čas. Čas pre eleganciu, kedy sa víno „uleží“ vo fľaši, zharmonizuje a naplno rozvinie svoju očarujúcu štruktúru, pre ktorú bolo takto vyrobené.

Neviem, či k dlho očakávanej radosti z rúk vinárskeho majstra potrebujete poznať aj ďalšie fakty (a tajomstvá) jeho výroby. Osobne si myslím, že bude najlepšie, ak dáme novej ikone priestor, aby sa v kľude rozvíjala, rástla v jedinečné víno tak, ako sme ho v pivnici vyrobili. Každý rok z nej uvoľníme iba niekoľko fliaš do predaja. Jej hodnota (i predajná cena) sa bude rozvíjať s vekom zrenia vo fľašiach. Zvykajme si na to. Veď okrem zlata, umeleckých diel alebo pôdy sú k dispozícii aj ďalšie možnosti pre milovníkov investícií. Jednou z nich je nákup ikonických vín ešte v čase, kedy sa ich hodnota dá zvládnuť aj pri menších výdajoch. Inflácia kvalitného vína totiž v butikových značkách nehrozí."

Pinot Noir Grand Reserva, ročník 2019 je červené suché víno vyrobené z ručne zberaného hrozna klonov 777 a 943 v ekologickej produkcii, ktoré malo po odkalení cukornatosť 23,5 °NM. Rmut nakvášal v kontakte s menším podielom strapín 21 dní. Po vylisovaní a dokvasení sme víno stočili z hrubých kalov bez sírenia, aby v ňom prirodzene prebehla jablčno-mliečna fermentácia. O 12-mesačné zrenie sa postaral 300 litrový francúzsky sud Seguin Moreau.

Alkohol: 14,0 % obj.
Zvyškový cukor: 1,0 g/l
Kyseliny: 6,0 g/l

Burgundské modré (Pinot Noir) sa pestuje najmä vo Francúzsku, odkiaľ v roku 2015 pochádzala viac ako tretina jeho celosvetovej produkcie. Najznámejšou oblasťou pestovania je Burgundsko, kde sa vyrábajú najdrahšie vína z tejto veľmi starej odrody. Historicky najdrahšiu fľašu Pinotu Noir vydražili na aukcii v New Yorku za viac ako 534 tisíc Amerických dolárov. Prestížne vína z oblasti Côte de Nuits (súčasť Burgundska) kraľujú cenovým tabuľkám „nových“ ročníkov vín, prichádzajúcich na trh.


23.03.2022 EnoVia Admin