Hrať sa s bobuľami nás baví. Dnes ráno (24. 9. 2022) sme spracovali Merlot na rosé. Hrozno si po krátkej ceste z vinohradu oddýchlo tri hodiny v lise, po scedení užilo "wellness" v bublinkách alias flotáciu a na noc v prestrojení za mušt začne objavovať tajomný mikrosvet kvasiniek. Rodí sa nový Carmenet z ročníka 2022...

Kampaň v tomto roku je na prvý pohľad z pivnice rovnaká, no v skutočnosti iná, ako po minulé roky. Extrémne horúce leto s absenciou vody pripravilo ťažké chvíle najmä mladým výsadbám vinohradov. Bobule, ktoré dokázali odolať zasychaniu, s príchodom jesene dostali studenú sprchu v daždivých veterných dňoch a chladných nociach. Viaceré s tenkou šupkou popraskali, iným v hustých a mokrých strapcoch sa pokúšala šarapatiť hniloba.

Neskôr dozrievajúce odrody sú ešte vonku. Uvidíme, ako zvládnu ďalšiu očakávanú vlnu ochladenia. Snáď im obsah kyselín v mušte vydrží a hrozno naberie uspokojivú cukornatosť. Najvyššiu kvalitu sme zatiaľ zaznamenali v Burgundskom modrom. So zberom sme začali 20. septembra 2022 o 18 dní skôr ako v minulom roku. Cukornatosť muštu po odkalení dosiahla 24,5 °NM, obsah kyselín 6,0 g/l a pH 3,4. Bol ozaj najvyšší čas ho obrať...

V závere najbližšej vlny ochladenia na chvíľu zmeníme príslovie: "Po každom daždi vyjde slnko." na "Po každom daždi vyjde Rizling rýnsky". Verme, že nebude trvať dlhšie, ako dva týždne. Rizling sa zatiaľ predvádza nádejnou úrodou. Spolu s ostatnými vinármi sa tešíme na ňu. Držte nám palce. 


24.09.2022 EnoVia Admin