Sekanie sektov, Champagne, Prosecca a ďalších šumivých vín patrí k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality someliérskeho servisu a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. 10. ročník majstrovstiev Slovenska v sekaní sektov sa uskutoční v sobotu 9. marca 2024 na Donovaloch pred Yeti Barom na Záhradišti. Produktovým partnerom súťaže je spoločnosť ASTORIA WINES, líder vo výrobe šumivých vín z oblasti Prosecco. Pozývame vás do súťaže o najlepšieho sekáča roka!

Cieľom súťaže je:
1. Porovnať úroveň poskytovania služieb v sabráži someliérmi, ktoré môžu ponúknuť svojim hosťom alebo reprezentovať svoju prevádzku alebo značku na rôznych eventoch
2. Zdokonaliť techniky bezpečnej sabráže šumivého vína
3. Získať širšie znalosti o produktoch a značke ASTORIA WINES v distribúcii spoločnosti ELESKO Trading, ktorej prosecco patrí medzi najobľúbenejšie
4. Pritiahnuť mladých, amatérskych priaznivcov šumivého vína a prosecca, aby spoznali jeho históriu, výrobu i kvalitu a dokázali sa lepšie orientovať v ponuke
5. Zažiť skvelý súťažný deň s profesionálmi a verejným publikom na vrchole zimnej sezóny na Donovaloch

Súťažiť budeme v dvoch technikách sekania:

SEMIFINÁLE (pre všetky kategórie)
Teoretická časť: Prezentácia vedomostí o značke ASTORIA (história, súčasnosť, sortiment výroby, gastronómia šumivého vína, servis šumivého vína) formou kvízových otázok odbornej poroty.

Praktická časť: Súťažiaci predvedú klasickú techniku sabráže prosecca oficiálnou someliérskou šabľou.

FINÁLE (pre kategórie ženy profesionálky a muži profesionáli)
Druhá technika je povinná pre troch najlepších semifinalistov z kategórie profesionálov, ktorých vyberie v anonymnom bodovom hodnotení odborná porota. Finalisti použijú na sabráž vlastný originálny predmet prinesený na sekanie. Každý finalista môže pre túto techniku využiť tématické oblečenie alebo choreografiu pri prezentácii, prispôsobenú k predmetu (téme) sabráže. Porota vyhodnotí naviac originalitu použitého predmetu na sabráž, oblečenie aj aranžmá súťažiacich vo finále majstrovstiev pri prezentácii.

Výber ľubovoľného predmetu na sekanie vo finále:
Profesionálni sekáči používajú na sabráž rôzne predmety, napríklad valašky, šejkre, chladiče na víno, podšálky, poháre na víno, podkovy, rámy z obrazov, golfové palice, odvážnejší aj cedníky na knedle, panvice, lyžičky, lyže, snowboardy, dámske topánky s kovovým opätkom a podobne.

Oficiálny produktový partner súťaže:
ASTORIA WINES popredný výrobca šumivých aj tichých vín v oblasti Prosecco v Taliansku. Oficiálny produktový partner poskytne do súťaže GALÍE Prosecco DOC Treviso Extra Dry

Prihlasovanie súťažiacich:
Profesionáli do termínu otvorenia súťaže na mail: enovia@enovia.sk
V prihláške treba uviesť Meno a Priezvisko / Mobilné tel. číslo / Súčasnú pracovnú pozíciu / Názov spoločnosti, ktorú na súťaži reprezentujú.

Registračný poplatok pre súťažiacich:
20 Eur / 1 súťažiaci (platí sa v hotovosti pri registrácii pred súťažou)

Kategórie pre súťažiacich:
Ženy profesionálky / Muži profesionáli / Amatéri

Termín a miesto konania súťaže:
Súťaž prebehne v sobotu 9. marca 2024 na Donovaloch pred Yeti Barom na Záhradišti.

Odborná porota bude tvorená poprednými odborníkmi z oblasti someliérstva, gastronómie a hoteliérmi. Predsedom odbornej poroty bude Ing. Vladimír Hronský, enológ, profesionálny someliér a vinársky publicista.

Program súťaže 9. 3. 2024: 

10.00 – 10.30     Hotel Galileo**** Donovaly, registrácia súťažiacich, odbornej komisie a pozvaných hostí, welcome drink, losovanie poradia súťažiacich

10:30 – 11.00     Presun pred Yeti Bar na Záhradište. Zahájenie súťaže s krátkym príhovorom organizátorov a zástupcu produktového partnera, spoločná fotografia súťažiacich s komisiou pred ASTORIA BAROM

11.00 – 12.30     Semifinále súťaže pre všetky kategórie súťažiacich

12.45 – 13.00     Vyhlásenie troch najlepších sekáčov v kategóriách profesionálov, ktorí postúpia do finále, spoločná fotografia.

13.00 – 13.30    Finále majstrovstiev sekania s ľubovoľným predmetom (profesionáli)

13.30 – 14.00     Vyhlásenie oficiálnych výsledkov majstrovstiev, predstavenie Sekáča roka 2024, slávnostné odovzdanie diplomov a cien partnera a organizátorov súťaže. Ukončenie oficiálneho programu súťaže.

Tešíme sa na vás!

Organizačný tím súťaže:
HOTEL GALILEO**** Peter Straka, riaditeľ
RESIDENCE HOTEL & CLUB**** Veronika Šiklová, general manager
ELESKO Trading a.s. Mária Prídavková, Wine Ambassador
Vladimír Hronský, predseda odbornej poroty súťaže


04.02.2024 EnoVia Admin