Predstavujeme vám nového člena našej rodiny, Chardonnay z Malokarpatskej oblasti. Hrozno bolo zberané z vinice Zoya vo Vištuku 8. októbra 2022 pri cukornatosti 22 °NM. Po odstopkovaní, šetrnom vylisovaní a odkalení v chlade mušt prekvasil do sucha pri nízkej teplote. Víno po stočení z hrubých kalov putovalo do 300 litrových dubovo-agátových sudov Seguin Moreau Fraicheur. V priebehu tvorby sa nám podarilo zabrániť jablčno-mliečnej fermentácii, čo ovplyvnilo celkový vývoj senzorických vlastností v priebehu nasledujúceho 12-mesačného zrenia. Po spojení jednotlivých objemov Chardonnay zo sudov a krátkom odležaní kupáže v nerezovom tanku sme ročník 2022 nafľašovali do burgundských fliaš a uzatvorili celokorkom.

Degustáciu vína odporúčame pri teplote 9 - 11 °C zo širokých kalichov burgundského tvaru s objemom 500 - 600 ml. Dôraz dajte na plné otvorenie bohatej štruktúry aróm i chute reservy. Víno má jasný zlatožltý farebný odtieň a olejovitú viskozitu. Vôňa prezrádza dozrievajúce plody dule, karamboly, žltých jabĺk s rafinovaným nádychom dreva. Výraznú suchú ovocnú chuť na jazyku zvýrazňujú šťavnaté kyseliny a drží pôvabná stopa egrešov so štipkou citrusovej kôry v crème fraîche.

Ročník 2022 potrebuje spoznanie ale aj čas, jednak pre ďalší vývoj vzácnej rovnováhy buketu a chute, jednak pre tvorbu budúceho fľašového buketu, čo bielym vínam zrejúcim ako Reserva svedčí. Po mesiacoch a rokoch zrenia sa v ňom objavia nádherné stopy sušeného exotického ovocia zabalené do noblesných tónov vanilky.


27.07.2024 EnoVia Admin