100. výročie založenia Československej republiky sa nesie v znamení mnohých významných i regionálnych spominenkových osláv, ktoré organizujú samosprávy a viaceré spolky oboch nástupníckych krajín doma i vo svete. 25. septembra 2018 sa uskutočnila v priestoroch Kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli ochutnávka malokarpatských a juhomoravských vín spojená s vernisážou diel študentov Školy úžitkového výtvarníctva J. Vydru z Bratislavy.

Výber a prezentáciu slovenských vín z Malokapratskej oblasti pripravil enológ Ing. Vladimír Hronský. Kolekcia 17 vzoriek obsahovala bohatú škálu tradičných muštových odrôd s dôrazom na históriu ich pestovania, jedinečné zastúpenie podľa terroiru, najlepšie referencie ročníkov zo súťaží a výstav, charakter i senzorické vlastnosti vína. Pri servise a prezentácii vín pomáhal Martin Priečko, somelier, a študenti Strednej vinársko-ovocinárskej školy Modra.

Pozvaní hostia ochutnali z bielych vín Müller Thurgau 2017 Palugyay (Villa Vino Rača), Feteascu Regalu 2017 (PD Bratislava-Vinohrady), Rizling vlašský 2017 (Víno Ludvik), Veltlínske zelené Ingle 2017 (Karpatská perla), Veltlínske zelené Bolflajtna 2017 (Miroslav Dudo), Chardonnay 2017 (SOŠVO Modra), Rebelot 2017 (Vladimír Hronský), St. Laurent Blanc 2017 (Purus), Devín 2017 (Vínko Klimko), Devín Suchý vrch 2017 (Karpatská perla), Muškát Ottonel 2017 (SOŠVO Modra), Dievčie hrozno 2017 (Víno Ludvik) a Pálavu "2" 2017 (Elesko). Medzi hosťami zavládla pomerne živá diskusia a záujem o viaceré vinárstva, ktorý okrem pestrej "bielej" kolekcie rozvírili aj kvalitné červené vína Móže byt 2015 (Miroslav Dudo), Frankovka modrá 2017 (PD Bratislava-Vinohrady), Frankovka modrá 2013 Palugyay (Villa Vino Rača) a Dunaj 2015 (Elesko).

Farby, vône i chute vína tematicky dopĺňala sprievodná ochutnávka lokálnych produktov, akými sú syry z Agrofarmy Červený Kameň, či bratislavské rožky upečené študentami Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb v Bratislave.

„Malé Karpaty sú najvýznamnejšiu vinohradníckou oblasťou na Slovensku, nachádzajú sa tu najväčšie slovenské vinice s viac ako tisíc ročnou históriou. Obstoja v konkurencii so zahraničnými vínami a práve preto sme sa rozhodli odprezentovať ich v Bruseli a to s pomocou študentov z našej vinárskej školy v Modre,“ povedal na otvorení podujatia predseda Bratislavského kraja Juraj Droba. Zároveň dodal, že jednou z top priorít pre BSK je oblasť stredného školstva, podpora odborného vzdelávania a prepojenia s praxou a práve preto sa podujatie konalo v spolupráci so strednými školami v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

Foto: Veronika Liptáková, žiačka ŠUV J. Vydru



29.09.2018 EnoVia Admin