Prvá zachovaná písomná zmienka o odrode Rizling rýnsky pochádza z listiny datovanej 13. marca 1435. Tento vzácny dokument našli v pivniciach v Rüsselsheime, na východe od regiónu Rheingau. Ide o stredovekú faktúru, vypísanú grófovi Jánovi IV. z Katzenelnbogenu na šesť viníc Rizlingu, vysadených v miestnom vinárstve. V dokumente sa píše o odrode „Riesslingen“, pomenovanej hláskovaním, ktoré bolo bežné v uvedenom období. O viac ako sto rokov neskôr sa názov odrody ustálil do slovného tvaru Riesling, a ten sa v nemeckom jazyku používa dodnes.

Logicky tento prvý dokument pochádza z oblasti Rheingau, kde odrodu pestujú v historickej kontinuite viac ako tisícročie vo výsadbách presahujúcich register 38000 vinohradov (podľa registra viníc z rokov 1719 a 1720). Veľkým priekopníkom odrody bolo a dodnes je slávne vinárstvo na zámku Schloss Johannisberg, ale aj univerzita v Geisenheime založená v roku 1872.

Počiatky pestovania sa datujú do obdobia 50 rokov pred n. l., kedy Rimania priniesli vinohradníctvo na územia dnešného Nemecka. V stredoveku však Rizling rýnsky nepatril k dominantným odrodám. Najviac rozšírenými boli Elbling, Sylvánske zelenéRäuschling. Na prelome 14. a 15. storočia boli zdokumentované dôkazy o pestovaní Rizlingu rýnskom v regiónoch Rheinhessen a Pfalz, ako aj vo francúzskom Alsasku, o ktorého územie sa obe krajiny sporili niekoľko storočí.

Odroda sa stala prominentnou v Nemecku po tom, ako dekrétom z roku 1787 nariadili v oblasti Mosela presadenie všetkých nevyhovujúcich viníc Rizlingom rýnskym v priebehu nasledujúcich siedmich rokov. Rizling rýnsky sa postupne presadzuje a stáva uznávaným na domácom i svetovom trhu. Hospodárska kríza a obdobie medzi dvoma svetovými vojnami sprevádza pokles kvality vín vyúsťujúci do výroby lacného sladkého Liebfraumilch. Postupná obnova hospodárstva, ale aj zanedbaných a zničených viníc v kombinácii s meniacimi sa preferenciami spotrebiteľov smerom k sviežim suchším bielym vínam bez zrenia v drevených sudoch, umožnili skutočný „comeback“ odrody, a to nielen v Nemecku.

Dnes oslavujeme 586 rokov od prvej písomnej zmienky o kráľovskej odrode, s ktorou je historicky spojená aj významná časť nášho vinohradníctva a vinárstva na Slovensku, podobne tak v Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, USA, Austrálii i na Novom Zélande. Tisícky vinohradníkov a vinárov našej planéty vedia, že pestovanie, výroba i degustácia Rizlingu rýnskeho je súčasťou veľkej tradície, renesancie a moderny, ku ktorým sa hrdo hlási aj naša butiková značka.

Pri objednaní kartóna (6 fliaš x 0,50 l) Rizlingu rýnskeho „33“, ročník 2019, vám preto ponúkame špeciálnu zľavu 13 % z e-shopových cien vrátane dopravy kuriérom na dobierku po celej SR. Ponuka platí do 31. marca 2021. Stačí, ak si víno objednáte na stránke: https://www.enovia.sk/shop/24-rizling-rynsky-1  a do online formulára napíšete počet fliaš, svoju adresu a to najdôležitejšie, heslo #RieslingDay


14.03.2021 EnoVia Admin